söndag 25 oktober 2009

AnKor till havs!?


Seasteading är rätt ballt ändå. Jag skulle nog kunna tänka mig att jobba och bo ute tills havs om så krävdes för att slippa myndigheter. Problemet är väl att boendet skulle bli förbannat dyrt. I den här podcasten på EconTalk diskuterar Patri Friedman från Seasteading Institute svårigheter och fördelar med att bygga autonoma samhället på internationellt vatten.

De har hittils erhållit 500 000 $ för att testa olika koncept och utveckla dessa. Det största problemet är nog att få tillräckligt med kapital för att kunna bygga något. En oljeplattform kostar i runda slängar 100 - 500 M$ att bygga. Nu behöver ju inte ett samhälle en massa oljeutrustning med borrar och dylikt vilket säkert drar ner kostnaderna avsevärt, men under 50 M$ är kanske inte realistiskt.

Sedan måste ju samhället vara lönsamt. I podcasten pratar han möjliga incitament för folk att flytta dit. För det första skulle fiske vara en given bransch med en eller flera hamnar där fisken finns. För företag, eller individer, som beskattas och reguleras hårt skulle det kunna vara lönsamt att flytta verksamheten ut på havet, eller åtminstone pengarna. Vilket leder oss till banker. En fri marknad skulle råda och om ett bankväsende byggs skulle företag slippa inflationen som är förknippad med alla fiatvalutor. Sist, men inte minst, tror jag att det inte enbart är liberaler och anarkister som lockas av detta. Titta bara på bilderna här, eller på deras hemsida! Ser dom inte asballa ut? Det är futuristiskt, isolerat, vackert och unikt. Självklart kommer det byggas upp en turistnäring. I början kommer det, som sagt, säkert vara svindyrt men ju fler som byggs och ju fler företag som börjar konkurrera deso billigare kommer det bli. Bara att åka dit en månad i taget eller på semester vore iaf något jag skulle göra om priserna var rimliga.


Jag hoppas det, inom inte alltför många år, finns flytande anarkokapitalistiska samhällen ute till havs. Nu skriver jag flytade då jag inte tror att alla såna samhällen kommer vara uppbyggda likt oljeplattformar. Större , och mindre, flytande strukturer skulle säkert också byggas. I podcasten diskuterar de vågbrytare kring samhällena, vilket gör flytande samhällen mer tänkbara. Och skulle något av dessa utvecklas mot etatism skulle enheter (beroende på vilken nivå de byggs, tex båtar, kvarter, stadsdelar mm) ur samhället helt sonika lämna det. Finns det flera större anläggningar konkurrerar dessa alltså om mobila hem och individer. Försöker några införa skatt tar man sitt hem och drar och anlitar en konkurrerande försvarsfirma.

Dock har en tanke slagit mig när jag läst om seasteading. Kommer de sälja av bitar av seasteadet (i brist på bättre ord) eller hyra ut det likt hyrsrätter? Dvs, skulle havssamhällena bli "vanliga" anarkistiska samhällen med privata försvarsföretag med olika rättskipning överlappa eller skulle en Heathiansk anarki uppstå, där ett företag kan äga hela städer och stå för försvar och lagar inom dessa och bli betalda genom hyran? Ungefär som el, vatten och värme (och gym mm) ingår i många hyror redan idag. Själv tror jag "vanlig" anarki skulle råda då de företag som sköter hela städer skulle ha samma kalkyleringsproblem som städer har idag. Dock har de incitament utföra tjänster kostnadseffektivt då invånarna alltid kan flytta, men jag är övertygad om att mindre (eller kanske tom ännu större) enheter är att föredra och företag i de optimala storlekarna skulle uppstå med mer diskret ägande och överlappande rättskipning. Den här artiklen kan vara av intresse.

EDIT: På Seasteading Institute står det att de håller på och bygger enfamiljsseasteads som ska kunna förtöjas till varandra för att bilda "flottiljer", till större plattformar och marina hubbar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar