fredag 16 oktober 2009

Det är enkelt att vara liberal

Det är väldigt enkelt att vara liberal. Det enda du behöver göra är att respektera andras äganderätt och inte bruka angreppsvåld. Lätt som en plätt! För när slog du någon senast egentligen? Eller stal, förstörde eller på något sätt kränkte någons äganderätt? Även om vi alla säkert plankat någon gång eller stulit någonting under kleptomanistadiet under kalasfyllan, eller kanske till och med hamnat i bråk över någon skitsak så är detta beteende säkerligen undantagsfall. Gemene man är fredfull och stjäl inte.

Dock så har många människor motsatt åsikt när det gäller staten. Det ska vara förbud, omfördelning av resurser, tullar, direktiv mm. Även om medel-Svensson är medveten om hotet om våld som föreligger allt staten gör så finns det psykologiska orsaker till varför de kan sova gott om natten. Ju mer distanserad från våldet man blir, ju mindre man själv måste göra eller se, desto lättare är det att "utföra" eller ge order om. Det är mycket lättare att be politiker att beordra poliser att kidnappa grannen om denne inte lämnar ifrån sig >50% av sin inkomst till dig och andra "behövande", än att själv gå över dit och ta saker för det värde du anser grannen är "skyldig" dig.

Att sköta resursomfördelningen själv skulle bespara samhället en massa onödig byråkrati till och med. Om din granne är rikare är det bara att gå över dit och ta grejer! Men varför sker inte den systematiska stölden på detta sätt? Jo, för att de flesta människor skulle inte med att göra detta eftersom de innerst inne vet att det är fel. Men när våldet är undangömt och utförs av andra kan det förträngas eller till och med hyllas. En soldat som släpper bombmattor över oskyldiga skulle med all sannolikhet inte kunna sova gott om han var tvungen att slå ihjäl alla med en kofot och se deras lidande på nära håll med sina egna ögon. Inte ens Heinrich Himmler klarade av att se judefamiljer avrättas på nära håll.

Statens våld är inte uppenbart förrän man ser det själv. Om du inte är beredd att själv utföra våldet och själv utstå sådant våld är du en hycklare utan dess like om du samtidigt är för det, genom att rösta på riksdagspartierna (eller ens vara en del av den demokratiska processen, men jag ska inte sträcka mig så långt). Poliserna skall självklart stå till svars för sin djupt omoraliska våldsutövning men det är inte enbart de som bär skuld. Att passisvt titta på, i rädsla att själv drabbas av statens godtycke, må vara fegt, men att aktivt heja på, och uppmuntra våld är inget annat än motbjudande.

Rannsaka dig själv.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar