fredag 6 november 2009

Ta av dig träskorna och kolonisera månen!

Sitter och tittar på asgrymma foton från Mars. Undrar hur länge det dröjer innan det finns människor på bilderna, nånstans där nere. Det finns redan hjulspår och diverse vetenskaplig utrustning. När det väl är på väg människor dit, vem bestämmer reglerna? Kommer astronauterna själva göra upp vad som är acceptabelt beteende eller styrs det 3 - 19 ljusminuter bort? Vad kommer ske med de första kolonierna? När en självförsörjande månbas blir verklighet kommer myndigheter försöka bestämma över dem? Kommer de ge vapen och makt till en liten styrande grupp? Jag tror politikerna är livrädda för helt fristående samhällen på andra himla kroppar. De ligger knappast sömnlösa om nätterna nu. Men när hålen är grävda, robotarna på plats och kolonisatörerna uppskjutna, då tror jag bannemig de börjar oroa sig om de inte listat ut något sätt att kontrollera dem.

Om 50 år, eller så, kommer du titta upp mot de fria kolonierna på månen och se ett privat rymdhotell passera ute i omloppsbana medan du tar en joint och glädjeskjuter lite med hagelbössan ut från ditt seastead ut över ett stilla Atlanten? Eller kommer du titta upp mot en fortfarande öde måne medan spionsatelliter och kärnvapenspetsar kontrollerade av världsstaten passerar över ditt huvud och du dricker lite sönderskattat vin och hoppas att den sadistiska surkärringen på Boverket ska ge dig bygglov till altanen du velat bygga i tio år?

Jag tror vi kan få till en fristad, bortom långnästa myndighetspersoner och våldsglorifierande politiker, inom vår livstid. Seasteading tror jag stenhårt på. Jag har själv anmält mig frivillig att, som ingenjör, komma med idéer och hjälpa till med beräkningar och ställa upp relationer. Nu är oceanografi mm inte mitt fält. Men rymden är det! Är det något jag vill, och kan, är det att påskynda en privatisering av rymden. Det finns en del företag, såsom Virgin Galactic och Galactic Suite och som jobbar på att få till rymdturism. Men det finns andra idéer om privatisering av rymden. SpaceDev har som plan att införskaffa vetenskaplig data billigare än statliga myndigheter gör och sälja den. Nu är dessa projekt några eller många år i framtiden. Men de kommer inte bli av om inte någon passionerad jävel jobbar på dom!

Så ta ur snusen, ta på dig byxor och säg upp dig från ditt statliga skitjobb. Börja skattefiffla och bränn hemma. Bli en irriterande jävel som påpekar att Gustav II Adolf var en fet, illaluktande tyrann när mormor bjuder på fika, hissa Gadsdenanarkokapitalismflaggan istället för ett fult krucifix, sluta rösta och börja sprid frihetliga idéer. Inte bara genom en aslam blogg som endast närmast sörjande läser utan lite aktiviteter afk. Skriv en insändare, skriv en bok, sätt upp klistermärken och dela ut flygblad. Världen blir inte bättre av att du sitter hemma och runkar till "The Ethics of Liberty". Det är nu eller aldrig! Världen går åt fel håll. Lissabonfördraget gick igenom och Johan Norberg är för kort och har för lite vapen för att kunna göra någon större skillnad på egen hand.

Torka bort dreglet, raka bort mustaschen och köp ett par riktiga skor. 2010 är det valår. Så se till att övertyga folk om att allt är skit. Folk lever i en Teletubbiesvärld och ser inte våldet. Om folk väl inser vad staten är och gör så kanske vi inte ens behöver sitta ute tills havs och glädjeskjuta.

2 kommentarer:

  1. På tal om det där med månen, ta och tanka hem eller gå och titta på "moon", riktigt ball film som handlar om att leva på månen (dock ensam)

    SvaraRadera
  2. Världen har möjligtvis gått åt det sämre hållet de senaste två åren. Men på ett längre perspektiv, över tio år, så verkar det bara bli bättre.

    Kolla exempelvis hur ekonomisk frihet i världen har utvecklats från 1975. Globalt sett har det nästan bara blivit bättre:

    http://www.cato.org/pubs/efw/map/index.php

    Ah, och kan du inte ta bort att man måste skriva in text och sådant varje gång man skriver ett meddelande?

    SvaraRadera