onsdag 16 december 2009

Barnmarknad



Liga köpte och sålde barn skriver Svenska dagbladet. Nu vet jag inte vad ligan exakt har gjort men 20 års fängelse för att handla med barn känns ju inte direkt toppen. Om barnen inte kommit till skada, vad är problemet? Varför får man ge bort men inte sälja barn? Att sälja ökar ju incitamenten för riktigt fattiga och familjer som inte älskar sina barn att sälja dem till familjer som verkligen vill ha barnet och kan ge det en bättre framtid. Genom att priset på barn fiktivt hålls nere på noll medför ju endast att efterfrågan på barn höjs och att utbudet sänks. Barn som skulle kunna slippa fattigdom och våld i hemmet mm kommer aldrig ut på marknaden.

Att priset på barn med statens våld hålls nere på noll är knappast för barnens bästa utan enbart för moraltanternas egna samvete.

5 kommentarer:

  1. Det var en annorlunda synvinkel på problemet. Mycket bra skrivet dock. :)

    SvaraRadera
  2. Problemet är väl att barnen som säljs kan komma att utnyttjas som slavarbetare.

    SvaraRadera
  3. Det problemet har man väl alltid? Barn utnyttjas ju redan som slavar i en del fattiga länder. Bara för att handel med barn blir tillåtet så behöver väl inte slaveriet öka?

    Vad hindrar Barnslavar AB idag från att helt enkelt adoptera en massa barn och göra dem till slavar? Denna mekanism (om den ens finns) skulle sannerligen finnas kvar.

    Och eftersom barn är något de allra flesta bryr sig om och vill väl skulle sannerligen en sådan barnmarknad övervakas ganska hårt av intresseorganisationer samt att de företag som köper barn med största sannolikhet måste garantera att barnen inte skall fara illa. Och varför skulle en familj sälja sitt barn till ett skitföretag när det förmodligen skulle finnas seriösa företag som vill sälja barnen till ett svenskt barnlöst par som betalar bra? Tror knappast att Barnslavar AB skulle stå så högt i kurs.

    SvaraRadera
  4. Stämmer nog bra att det finns incitament mot omfattande slavarbete, men hur länge skulle någon "äga" barnen efter det att de köpts på barnmarknaden? Enligt Rothbard är det oetiskt att tvinga barn stanna kvar om de absolut vill rymma hemifrån. Dock skulle nog inte Barnslavar AB tillåta detta. En fråga blir då, är det rättfärdigat för milisen att frita de slavar som kan anses som "myndiga" och inte vill slava typ 8-10 åringar?

    SvaraRadera
  5. Svaret är givet: Jag vettefan! :D Dock skulle jag säga att Barnslavar inte får hålla fast barnen mot deras vilja och jag skulle betala företag för att upprätthålla den lagen.

    SvaraRadera