söndag 3 januari 2010

Finland behöver liberalare vapenlagar


Finland får strängare vapenlagar i och med morden i Esbo. Varför är för mig ett totalt mysterium. Mördaren hade ett olagligt vapen, extra lagar kommer inte ändra på det faktum. Detta fallet borde om något fått folk att inse att Finland behöver liberalare vapenlagar. Om offren på arbetsplatsen hade varit beväpnade hade förmodligen inte alla behövt dö, och förövaren kanske till och med inte ens hade vågat begå brotten. Det är det vapen gör. Det jämnar ut oddsen. Med lagar och förbud avväpnar man bara offret. De kriminella, inklusive mördaren i Esbo, skiter fullkomligt i lagen och har vapen ändå. Hur svårt ska det vara för folk att förstå? Vapen dödar inte folk, folk dödar folk. Vapenlagar gör självförsvar olagligt.

I boken To Serve and Protect av Bruce L. Benson tas det upp statistik som visar på att ju liberalare vapenlagar desto färre brott. Han skriver på sidan 163:
Surveys of prisoners "uniformly find felons stating that, whenever possible, they avoid victims who are thought to be armed, and that they know of planned crimes that were abandoned when it was discovered that the prospective victim was armed" ... A growing body of evidence suggests that fear of confronting armed victims has a dramatic general deterrent effect for crimes. ... He [Cook] finds that areas with strong gun controls have higher levels of armed robbery than areas with weaker controls.
Det går inte att lagstifta bort galningar och kriminella. Faktumet att mördaren hade ett olagligt vapen gör det hela mycket mer uppenbart. Vapen räddar liv.

3 kommentarer:

  1. Alla kan hitta statistik som stödjer sina argument, bara man lyssnar selektivt. Men jag håller med dig, länder som USA, Somalia, Afganistan, Irak har ju väldigt få mord per capita.

    SvaraRadera
  2. Nu är det ju så att mord per capita inte är helt relaterat till antal vapen. Tex Schweiz har flest vapen per capita i Europa men ändå inte flest mord per capita.

    Tex så ligger inte några av wikipedias städer i USA med mest kriminalitet i New Hampshire, Vermont eller Alaska fastän dessa stater har väldigt liberala vapenlagar. Kalifornien och Texas finns där mer dock. Texas har liberala vapenlagar och Kalifornien har väldigt retrektiva. Det är således inte så att antal vapen leder till fler mord och mer kriminalitet. Men i countys där det har införts liberalare lagar har kriminaliteten gått ner även om den i landet i övrigt och omkringliggande countys gått upp.

    SvaraRadera
  3. Sen kan man ju ta sig en funderare på varför "de kriminella" envisas med att skjuta ihjäl varandra, istället för att gå till domstol med sina tvister...

    Jag menar, om jag sålt två kilo snö till nån, och snubben vägrar betala, varför går jag inte till kronofogden och ber honom driva in pengarna? Jo just det ja, då åker ju jag i fängelse för att jag ägt den jätteomoraliska substansen kokain, och får inte mina pengar. Mycket smidigare för mig isf att ta saken i egna händer och skaffa pengarna själv.

    SvaraRadera