söndag 17 januari 2010

Olagligt med självförsvar!?

SvD skriver om en butiksrånare som blev skjuten av mannen i kassan. Detta skulle jag se som civilkurage, att försvara sig mot våldsverkare. Men nu är den butiksanställde misstänkt för mordförsök. Man blir bara trött.

5 kommentarer:

  1. Men att skjuta nån som faktiskt "flyr" vet jag väl inte om jag vill kalla för självförsvar kanske :P Men hade han satt ett skott i pannan på rånaren I butiken hade det vart en annan sak

    SvaraRadera
  2. Man försvarar sin egendom iaf. Om någon snor din cykel och du springer ikapp och slår ner denne, är inte det försvarbart? Principen är väl densamma även om han kanske borde skjutit mot benen istället!?

    SvaraRadera
  3. Det är inte direkt självförsvar, utan kanske återtagande av stöldgods. Om man har varit beväpnad med knivar och hotat någon och stulit dennes saker borde man inte kunna klaga på att man blir skjuten medan man försöker komma undan med bytet. Dock skall man ju inte använda mer våld än situationen kräver. För att kunna bedöma om det var övervåld tror jag dock man behöver mer information, och det verkar rimligt att utgå från att det inte var det.

    SvaraRadera
  4. Att lyckas sätta ett vådaskott i *sin egen* arm är en jäkla bedrift. Man undrar nästan om det inte rör sig om ett misslyckat försök att få farbror Blå att tro att rånarna sköt.

    SvaraRadera
  5. Eller ett lyckat försök att få ut extra försäkringspengar...

    SvaraRadera