lördag 30 januari 2010

Somalia på semester!?



Lite smårolig film om att man ska åka till det libertarianska drömsamhället i Somalia på semester. Det hela är ju självklart ett försök att driva med libertarianer/anarkister. Men de begår samma felslut som de flesta man argumenterar med gör. De jämför Somalia i anarki med Sverige/USA/vafan. Det som ska jämföras är självklart Somalia före 1991, en socialistisk diktatur, med anarkin som rådde 1991 - 2006, precis som Carl Jakobsson skrivit om. För den som är intresserad rekommenderar jag "Somalia: Economy Without State" av Peter D. Little där han visar att handeln har blomstrat efter Barre-regimens fall trots inbördeskrig och instabilitet och varför USAs och FNs insatser endast försämrade läget. För den som inte orkar läsa boken (jag kan erkänna att den är något torr, fast inte särskilt lång) rekommenderar jag Wikipedia.

1 kommentar:

  1. Egentligen skall man ju helst jämföra det med det andra universum där Barre inte dog eller där det fanns en klar ledare som tog över efter honom.

    Nu finns ju inte det alternativet, så att jämföra med perioden är ett av de näst-bästa alternativen som finns. Man kan ju även jämföra Somalia med liknande länder som har en stat, vilket också har gjorts med resultatet att Somalia inte har utvecklats bäst, men ändå ligger ganska bra till.

    Men visst, det är ju inte den viktiga poängen. Den viktiga poängen är att man skall göra rätt sorts jämförelser, och att man inte vinner något på att göra helt felaktiga sådana. Förutom att visa att man inte har förstått frågan och att man inte är lämplig att styra över någon annan människa. Varje sådant klipp som det ovan borde räknas som ännu ett argument för lagen att man gör sig lättare dummare när man angriper det man inte förstår och/eller det som har otroligt låg status. Jag skall skriva ett inlägg om det, nu när jag är i bitter-mode. :-)

    SvaraRadera