onsdag 28 april 2010

Agorism



Intressant video om att det bästa sättet att åstadkomma frihet inte är att kämpa mot staten och statliga institutioner, utan att skapa företag, föreningar och andra organisationer som kan ta dess plats och därmed göra dem onödiga.

Vad har du gjort idag får att göra en statlig myndighet onödig?

South Park och Muhammed

Om ni missat hela Muhammedkortoversen i South Park så tycker jag ni ska se följande avsnitt.

The Super Best Friends (annan länk): Muhammed och Jesus mf som superhjältar. Orsakade ingen uppståndelse alls.

Cartoon Wars part 1 och part 2: Om Muhammedteckningarna i Danmark. Blev censurerat när de ville visa Muhammed.

200 och 201: De senaste avsnitten. Muhammed visas inte men ordet Muhammed är blipat i 201 och hela "I've learned something today..."-delen i slutet med.

Det här är vad Matt Stone och Trey Parker hade att säga om de senaste avsnittet.

"In the 14 years we've been doing South Park we have never done a show that we couldn't stand behind. We delivered our version of the show to Comedy Central and they made a determination to alter the episode. It wasn't some meta-joke on our part. Comedy Central added the bleeps. In fact, Kyle's customary final speech was about intimidation and fear. It didn't mention Muhammad at all but it got bleeped too. We'll be back next week with a whole new show about something completely different and we'll see what happens to it." - Matt Stone & Trey Parker

EDIT: Comedy Central har fegat ur totalt och tagit bort The Super Best Friends, men som tur är ligger avsnittet på fler ställen.

LP och jag som AnKa

Jag har börjat tänka mer och mer på vilket det bästa sättet är att åstadkomma frihet.

Jag har sjukt starka ambivalenta känslor om partipolitiken. Jag anser att rösta implicerar ett legitimerande av hela processen. Trots detta har jag röstat två gånger i mitt liv, första gången 2006 på Liberala partiet och 2009 på Piratpartiet. Den senare gången med starka skuldkänslor. Jag bestämde mig då för att aldrig rösta igen, någonsin. Trots detta står jag nu på Liberala partiets riksdagslista och jag är ordförande för LP Norrbotten. Jag tycker att LP är ett bra forum att informera folk om liberala idéer, men jag är inte för att partiet är minarkistiskt.

Lättast vore nog att överlåta min plats i partiet till någon annan och fortsätta sprida frihetens budskap, gärna genom LP men även genom andra kanaler. Jag har funderat en del på att starta en AnKa/agorist/mutualist/mm-organisation enbart för att sprida "höger"-anarkistiska idéer. (Höger är här allt som erkänner äganderätten.) Denna organisation skulle då samarbeta med LP i sammanhang där statens vara eller icke-vara saknar betydelse men ta avstånd där det gör det. Jag skulle inte heller ha något emot att samarbeta med andra former av anarkister där detta skulle vara taktiskt. Erkänner de rätten till ett AnKa-samhälle så är det i min mening ok att samarbeta i en demonstration mot staten. Oftast ser de flesta anarkister (oavsettsidor) samma symptom, men har olika botemedel.

Det viktigaste är självklart inte att käbbla om småsaker (även om statens vara eller icke-vara är en väldigt stor sak) utan att faktiskt samarbeta när intressena möts. Detta gör det nästan alltid för mig som AnKa och medlem i LP. Men inte alltid. Därför kommer jag att gå ur partiet efter valet, men fortsätta stötta det på det enda sätt som spelar någon roll - genom handling!

tisdag 27 april 2010

Obama vänder om Constellation delvis

Som jag har skrivit om tidigare så har Obama skrotat NASAs Constellation Program. Bland annat så ska LEO-uppskjutningar och farkoster skötas av den privata sektorn, dvs att NASA köper tjänster från dessa företag. Obama fick väldigt mycket skit för att skrota mån- och Marsplanerna, vilka verkar vara populära bland amerikanerna, men nu verkar han på något sätt vilja ta tag i dem igen.


Iom skrotningen har Ares V-raketen börjat avvecklas, men nu vill Obama att en ny "heavy lift"-raket ska utvecklas. Det hela känns som ett under av ineffektivitet, byråkrati och pengar slängda i sjön.

Jag som rymdintresserad har lite ambivalenta känslor gentemot NASA. Jag skulle gärna se månbas och Marsresor men jag tror det bästa för rymdfarten är att avveckla NASA och avreglera rymden. Då skulle nog saker ta fart.

Helvetet


Helvetet, nu spelbart.

söndag 25 april 2010

Deklarerat...

Då har man deklarerat. Jag hade tänkt att skita i det men det är nog inte en fajt värd att ta. Vill ju ha tillbaks mina pengar. Trots att det känns förnedrande att be att mobbaren ska ge tillbaks mina pengar. Fan... jag borde inte deklarerat. Trots att jag egentligen inte vill rösta så kommer jag säkert göra det. Var har principfastheten tagit vägen? Jag vill inte ha något med staten att göra.

Snälla, övertyga mig om att inte rösta eller deklarera!

lördag 24 april 2010

En sund makroekonomisk politik!?

Från DN:

Enligt Världsbankens prognoser kommer dessa två perioder – finanskrisen och matpriskrisen – att sannolikt leda till att 1,2 miljoner barn dör. Enligt Murilo Portugal skulle effekterna dock ha blivit långt värre om inte utvecklingsländerna de senaste 15 åren tillämpat en ”sund makroekonomisk politik”.


Jaha... suck.

onsdag 21 april 2010

Ny Google-tool


Nu kan man se var Google får flest uppmaningar från myndigheter att censurera innehåll eller ge ut data om användare. Värst i Europa är Tyskland och jag är inte förvånad. Se själv!

EDIT: La till en skärmdump för dom som appen inte funkar för.

tisdag 20 april 2010

Yttrandefrihet i Polen?

Nergal, sångaren i Behemoth, ett polskt black/dödsmetalband, riskerar två års fängelse för att ha rivit sönder bibeln på scen. Han har alltså rivit sönder en bok i en lokal fylld av blackmetalfans, som i regel inte är religiösa för fem öre, och nu vill utomstående kidnappa och låsa in honom. Idioter!


lördag 10 april 2010

Distanskurser på Mises Academy

Man kan numera ta distanskurser på Mises Academy. Om jag skulle haft tid och pengar kanske det vore något. Såvitt jag vet finns lärs österrikisk ekonomi endast ut i Madrid och Prag.

fredag 9 april 2010

Varför den fria viljan är en illusion - del 2

Del 1 finns att läsa här.

Hjärnan är en helt fantastisk klump materia. Den reagerar på sjukt många stimulin och gör det på ett näst intill oförutsägbart sätt; knuffar du till mig en andra gång slår jag kanske tillbaks. Det som är fascinerande med hjärnan (men ändå kanske inte är lika fascinerande ändå när vi tänker på det) är känslan av ett jag. Jag känner att jag existerar. Det är skitkonstigt! Hur kan ett system av död likgiltig materia producera ett jag? Som Roger Penrose skriver i The Emperor's New Mind anser förespråkarna för stark AI att alla (återkopplade) system på något sätt har ett medvetande. En termstat i en ugn har i så fall ett slags oerhört primitivt medvetande. Detta system skulle dock inte vara självmedvetet då det inte har någon egentlig modellering av världen och den inkluderar inte system självt, det är ändock en fascinerande att såna saker som väderfenomen skulle kunna ha ett primitivt medvetande.

Att vi människor inte är unika i universum är något som naturvetenskap fått oss att acceptera mer och mer (förutom religiösa idioter mm) under de senaste århundradena. Jorden är inte universums center, inte ens solen är det. Vintergatan är inte speciell och Darwin visade att vi är ett djur bland alla andra. Men... många tror sig fortfarande vara speciella genom att ha fri vilja. De lever i villfarelsen att vi på något fundamentalt plan skiljer oss från en sten. Men svaret är det att det gör vi inte. Åtminstone inte om man litar på dagens vetenskap, och lita på vetenskap är något man ska göra (men självklart ska man vara kritisk till allt). Att anse att fri vilja existerar bara genom att hänvisa till introspektion är löjeväckande och genom det förkastar man rationalitet och vetenskap. Vilka sinnen kan man lita på egentligen?

De sinnen vi kan lita på är de som stämmer med logik och föreställningen om en extern verklighet skild från oss själva. (Om ni är intresserade av solipsism kan jag skriva om det senare men det hör inte till här.) Hur vet vi det? Jo, genom experiment. Genom att göra samma experiment vid olika tidpunkter och och olika platser har vi kommit till insikt om att det finns fysiska lagar som gäller oavsett tid och plats. Vi kan se att det blir varmt varje gång, vi ser att kulorna bildar en viss vinkel mm. Vi får intryck från alla våra sinnen när vi gör dessa experiment. Tex när Herschel påvisade IR-ljuset. Han använde sig av logiskt tänkande och känsel till att visa att det finns osynligt ljus. Detta är en insikt vi inte kan komma till om vi enbart skulle förlita oss på synen. Att fria viljan är en illusion är en insikt vi inte kan komma till enbart genom introspektion. Vi behöver vetenskap.

onsdag 7 april 2010

Liberala partiet Norrbotten


Tänkte bara informera om att jag fått tummen ur röven och äntligen dragit i gång Liberala partiet Norrbotten. Hittils är det ju pinsamt få medlemmar men det hoppas jag ändra på innan sommaren. Dessutom har jag utsetts till rikdagskandidat så om ni mot förmodan gillar mig så kan ni rösta på mig i valet i september.

Amerikanska mördare i uniform

För de som missat det; amerikanska soldater som ljuger om att det pågår eldstrid, skjuter ihjäl tolv personer och skadar två barn... och tycker det är roligt.

Jävla as.


Det skulle inte förvåna mig om dessa soldater åkte dit med goda avsikter och trodde att de aldrig skulle bli som andra rötägg.

Det får mig att tänka på ett inlägg på Anarchy in your head: Reasons people became cops

...a reason someone chooses to become a cop, a position where they will be given tremendous power over others with minimal consequences for their actions. I’ll start you off.

1) Picked on in high school.
2) Abusive parents.
3) Insecure about penis size/masculinity/sexuality.
4) Wants to help people… No, seriously! Sometimes it starts off that way!



BTW: anledningen till att jag inte skrivit på ett tag är fjällvandring, cp-router och tentor. Ska bli ändring nu iaf!

EDIT: La till hela 40 min videon istället. Notera även de civila vid bombningen i slutet.