måndag 25 maj 2009

Bara lyda order

Lynndie England är nu släppt ur fängelset. Hon fick 3 år för tortyren av Irakiska fångar i Abu Ghraib-fängelset. Det som är läskigt med artikeln är att SvD verkar vilja få det som att hon inte borde blivit straffad för att hon bara följde order. Hallå!? Nürnbergvibbar någon?

Det är aldrig rätt att tortera någon, oavsett om något pucko i slips eller uniform säger det. Att SvD verkar tycka att hon ska undslippa straff för någon sagt åt henne att utföra dessa vidriga handlingar är helt urbota dumt. Självklart borde även hennes chefer straffas då det såklart var med implicit hot om våld vid ordervägran.

Att bara lyda order är ingen ursäkt. Man är alltid personligt ansvarig för vad man gör. Även militärer, poliser och all annan statlig personal. Bara för att hon hade uniform på sig betyder det inte att det är ok att leda ström genom pungen på Irakiska män.

1 kommentar:

  1. Ström genom kuken ska ju i mild dos vara skönt och ge upphov till orgasm enligt vissa lite udda filmer :P Men jag skulle fan aldrig testa :D

    SvaraRadera