tisdag 1 juni 2010

Nästan bara män i fysikböckerna!? :O omg

EDIT: Efter att ha lugnat ner mig lite och tagit en kaffe så kanske jag borde skriva ett mer sansat inlägg.

Att det nästan bara är män i en fysikbok är förståeligt, det har nästan alltid varit män som varit fysiker. Om man ska ha bilder på anonyma forskare så kanske det är en bra idé att ha med kvinnor. Men grunden till att så få kvinnor väljer att bli fysiker är väl knappast för att det inte är kvinnor på bilder i gymnasieboken? Den enda svensk som nämns på gymnasiet är väl Anders Celcius och kanske Anders Ångström och det bara för att de har enheter uppkallade efter sig, och ändå ville jag bli fysiker. Att kvinnor inte väljer att bli teknologer i så stor utsträckning måste väl ändå vara för att de faktiskt inte är intresserade av själva ämnet!? Eller är det faktiskt så att de är motarbetade?

En förklaring till att förhållandevis få tjejer väljer att bli fysiker kan nog vara att det finns en attityd att kvinnor skulle vara dumma. Tjejer har dock samma IQ-medel som män, men män har högre spridning (dvs män är överrepresenterade bland genier och idioter), se här. Detta skulle kunna förklara varför det blir mindre andel kvinnor ju högre upp man kommer i forskarvärlden. Men kvinnorna verkar fasas ut mycket tidigare än vad IQ-kurvor antyder. Medel-IQ för en amerikansk collegestudent är ca 115 och 125 för de med en Ph.D., så det finns en viss anledning till att det skulle vara en något mindre andel kvinnor än män på teknologutbildningarna (om de skulle ha samma preferenser och göra samma val i livet) men absolut inte i så stor utsträckning som det är idag! Från artikeln ovan:

Among the top 2% AFQT scores, there were almost twice as many males as females. These differences could provide a partial basis for sex differences in intellectual eminence.

De översta 2% på IQ-kurvan är de med ett IQ över ca 135 eller mer. Om vi helt ad hoc antar att ens position som professor eller liknande enbart beror på intelligensen så borde var tredje vara kvinna. Så är dock inte fallet. En anledning är ju självklart det som Walter Block pratar om i den här föreläsningen och som Carl Jakobsson skrivit om; kvinnor tar oftast hand om hemmet och barnen vilket medför att männen får mer tid än kvinnor att lägga ner på jobbet och därför kan utkonkurrera dem i kampen om högre tjänster.

Dock kvarstår, kvinnliga fysiker känner sig motarbetade, åtminstone ca 50%. Här ligger nog problemet. Män och kvinnors attityd. När jag var på jämställdhetsseminarie för två år sedan tog de upp några intressanta forskningsrelultat. De flesta studier var från USA och handlade om skillnaden mellan svarta och vita men kan appliceras på vilken grupp som helst, en del var explicit om skillnaden mellan män och kvinnor.

  1. Det första var att om man inför ett prov säger att en viss grupp ofta presterar dåligt så kommer den gruppen prestera sämre. Om de blir nervösa eller inte lika rädda för att prestera dåligt sades det inget om. Om kvinnor förväntas vara sämre så kommer de förmodligen också vara det!
  2. På samma tema som punkten ovan, införs speciella kvinno- eller negerstödgrupper så har det negativ inverkan. Männen/vita börjar dalta med personer från dessa grupper och inte ta dem på allvar.
  3. De gav en dialog mellan en man och en kvinna i manusform till studiegrupper och de skulle bedömma mannan och kvinnans karaktärsdrag. Mannen beskrevs som dominant och kvinnan som passiv och tillbakadragen utav grupperna. Sen testade de att helt enkelt byta namn på karaktärerna i manuskriptet, mannen fick kvinnans repliker och kvinnan mannens. Vad hände nu? Jo, mannen beskrevs fortfarande som dominant och kvinnan som passiv och tillbakadragen. Vem som sa vad spelade ingen roll!
  4. En svensk studie. De lät folk läsa en artikel av en Inge Andersson och bedöma hur trovärdig han var. Sen Bytte de ut en bokstav till Inga Andersson och nu hände något underligt. Helt plötsligt uppfattades artikeln inte som lika trovärdig av människor längre! Fastän det enda som skilde de åt var en bokstav som indikerade könet.

Att kvinnor inte väljer att bli teknologer beror nog snarare på att de förväntas vara dumma och daltas med sen barnsben än att det inte är bilder på kvinnor i fysikböckerna! De kvinnliga fysiker jag känner är både smarta och drivna. Men jag måste medge att även om jag vet att de är väldigt kompetenta så behandlar jag de inte alltid så när man ser deras söta leenden, tillfixade hår och högklackat. Plötsligt så är de någon man vill hjälpa, försvara och ta hand om. Det är löjligt, jag vet, men handen på hjärtat, vem skulle du lita på angående något tekniskt spörsmål; en kortklippt kille i skjorta eller en attraktiv tjej i tajta jeans (givet att du ändå inte får ligga med henne :p)?

7 kommentarer:

  1. Det här är nog den sämsta blogg jag läst :) Varför ens länka ut skiten ?

    SvaraRadera
  2. För att jag är ett narcissistisk mongo som gillar att gnälla och inte göra vettiga saker såklart! :)

    SvaraRadera
  3. Fysikstudent2010-06-01 12:28

    Det är för få som pluggar fysik och teknik, att det är mindre 10 % kvinnor på fysikutbildningarna väcker ju givitvis frågan hur ska vi locka fler tjejer att läsa fysik?

    Ifall fler tjejer läste fysik så skulle kanske färre tjejer läsa genusvetenskap :P

    Att avsiktligt välja en bild på en kvinnlig forskare vid ett elektronmikroskop är inte samma sak som byta ut Newton mot en lesbisk kommunist nog för att han var sinnesjuk men kommunistsmittan hade inte börjat spridda sig på hans tid.

    SvaraRadera
  4. Om det är nån anynom person i ett lab så kan man väl ta en kvinna/neger/religiös eller nån anan grupp som inte är särskilt representerad i forskningsvärlden, men byta ut Newton, Riemann, Hilbert och Heisenberg mot andra personer går liksom inte.

    SvaraRadera
  5. Du har nog missat vad de vill. De vill inte byta ut Newton med den mindre kända franska kvinnan som populariserade honom utan för varje bild på en anonym fysiker skall några vara kvinnor så att kvinnor lockas att bli fysiker.

    SvaraRadera
  6. "Få kvinnliga förebilder i läromedlen hjälper inte flickorna att uppfatta fysikämnet som spännande och något för dem."

    Precis på samma sätt känner jag när jag ser att de flesta forskare har glasögon, vilket jag inte har. Här tänker jag direkt att detta inte är något för mig och att det dessutom inte är spännade heller etersom ämnets spänning bestämms av utseendet på utövarna, och alla vet ju hur exalterande glasögon är...

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera