söndag 14 februari 2010

Sveriges sämsta kung

Dick Harrison skriver om vem han anser varit Sveriges sämsta kung genom tiderna. Han skriver att Ragnald Knaphövde var den mest misslyckade kungen då han blev mördad redan innan han hann inleda sin regeringstid. Borde inte den sämsta kungen varit den blodtörstiga tyrann som tvingade fattiga bönder att dö och döda i åratal nere i Europa i hans psykopatiska och sadistiska stormaktsambitioner? Typ Gustav II Adolf!?


Jag ser fram emot Carl Jakobssons kommande bok om Sveriges kungar och lagarna de tvingade på oskyldiga människor de regerade över.

EDIT: Jag märkte just att hans blogginlägg heter "Vår sämste Kung". Vafan... vår!? Att slänga med "vår", "vi" och "oss" gör mig irriterad. Kollektivistiska idiot.

1 kommentar:

  1. Definitivt! En kung som dödas innan han får makten låter som en av de bästa tänkbara kungarna. Den eller en som inte gör något alls, som Adolf Fredrik.

    Vad gäller "vår" =) värsta kung står nog kampen mellan Gustav II Adolf eller Karl XII. Om man ser till vilken mängd olycka man skapat per år kan nog Karl X Gustav också vara med i leken, då han krigade, procentuellt sett, mest av kungarna. Om vi sedan lägger in härskare i leken så tror jag, men är inte säker, att priset går till Axel Oxenstierna, som fortsatte kriget i Europa efter Gustav.

    SvaraRadera